Tajniki produkcji piwa

Ulubiony trunek po męczącym dniu, niezbędny przy oglądaniu meczy piłkarskich. Jak wygląda produkcja piwa? Produkcja piwa jest procesem biotechnologicznym. Dlaczego? Ponieważ wykorzystywany jest w nim czynniki bio, czyli drożdże piwne, które przeprowadzają jeden z najprostszych procesów biotechnologicznych czyli fermentację. Jednak same drożdże to za mało. Potrzebujemy jęczmienia, który podlega procesowi oczyszczania i moczenia, po wykiełkowaniu jest osuszany i mielony, mieszany z wodą i w odpowiedniej dla działania enzymów temperaturze powstaje brzeczka. Jest to główny surowiec do produkcji piwa, stanowi pożywkę dla mikroorganizmu. Brzeczkę poddaje się gotowaniu z chmielem, a następnie ochładza. Teraz tak przygotowany trunek musi leżeć prze kilka dni w kadziach fermentacyjnych, gdzie drożdże piwne przeprowadzają proces fermentacji (uzyskujemy procenty). Następuje filtrowanie leżakowanie, dojrzewanie. Dlaczego mamy aż tyle rodzajów piwa? Każdy z producentów czasami dodaje oprócz chmielu inne składniki, dłużej, lub krócej piwo leżakuje. Sam proces jak widać jest dosyć prosu można na własną rękę spróbować uwarzyć swoje piwo.

Zalety picia piwa

Dodaj komentarz